HUNGARIAN PAPER MUSEUM Minden, ami papír... 1310-2016

Nyitva: hétfőtől - péntekig 8-16 óráig

2400 Dunaújváros, Papírgyári út 46.
www.facebook.com/papirmuzeum
+36 30 638 2657
papirmuzeum@gmail.com

Papírba zárt rejtélyek -

Kalandozások egy különleges világban:

a reformáció jelképei a vízjelekben

Pályázat 

Pályázati határidő: 2017. december 31..

Eredményhirdetés: 2018. január

Részlet a kiállításról

  

Papp Zoltán művész-tanár alkotása: 

Luther-rózsa

Pályázat

      

 

  PAPÍRBA ZÁRT REJTÉLYEK - 

Kalandozások egy különleges világban

A Magyar Papírmúzeum Dunaújváros és a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság vízjelkutató pályázatot hirdet a reformáció 500. éves évfordulójához kapcsolódóan.

Derítsd fel a papír és vízjel lelőhelyét, dokumentáld, nyomozd ki a történetét, küldd el a fényképét, rajzát és leírását a múzeumba!

A hajdani papírkészítő mesterek mélyen vallásosak voltak, ezt az általuk készített, kézzel merített papírokban látható vízjelek is mutatják.

Keressétek azokat az ábrázolásokat, amelyek a református vallás szimbólumait tükrözik! Tudásotokat kiegészíthetitek a könyvtárakban, könyvekben és interneten található információkkal, valamint a Magyar Papírmúzeumban rendezett időszaki kiállítás megtekintésével: Dunaújváros, Papírgyári út 42-46. (bejelentkezés e-mailben).

A pályázaton részt vehet minden, Magyarországon vagy a határon túl élő felnőtt személy vagy iskoláskorú fiatal. Várjuk a Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján, Délvidéken élő, vízjelek iránt érdeklődők jelentkezését is!

A pályázat témája a 16. század elejétől a 20. század elejéig készített papírokban látható vízjelfigurák, ábrák, jelek, szimbólumok keresése.

Díjazás: Díszoklevél, emlékérem, ingyenes családi belépőjegy a Magyar Papírmúzeumba. A legjobb pályamunkák megjelennek a Magyar Vízjel című folyóiratban, honlapunkon, valamint a Magyar Papírmúzeumban kiállításra kerülnek.

Pályázni kizárólag elektronikusan lehet. A pályaműveket e-mailben kérjük beküldeni a papirmuzeum@gmail.com címre.

Technikai adatok: ábra JPEG vagy TIFF formátum, 300 dpi. Szöveg: Word formátum, a beküldő nevével, korával, elérhetőségével.

Beküldési határidő: 2017. december 31.

Díjkiosztás: 2018. január.

Hasznos tudnivalók

Magyarországon már a 14. század elejétől használunk vízjeles papírt. A papírkészítőmesterek gyakran rejtettek el olyan jeleket (vízjeleket), amelyek csak a fény felé tartva válnak láthatóvá. A vízjelek különböző szimbólumokat, betűket, neveket, figurákat, emblémákat, címereket, kereskedelmi jelképeket hordoznak, szépen ívelt grafikával, gyakran művészi kivitelben.

1. Lépés: A vízjel felderítése. A papírt tartsuk a fény felé, és alaposan vegyük szemügyre, hogy vannak-e benne olyan jelek, amelyek egyébként nem láthatók. Lehet, hogy a vízjelvonalak nehezen láthatók, mert írott vagy nyomtatott szöveg vagy rajz elfedheti.

2. Lépés. A vízjel megjelenítése (lerajzolás vagy fényképezés, esetleg mindkettő segítségével). Ehhez a papírt át kell világítani, ezért napfényes ablaküvegre vagy átvilágító asztalra helyezzük. Rajzoláshoz ráteszünk egy vékony, tiszta papírlapot vagy pauszpapírt, és puha grafit ceruzával átmásoljuk a vízjelképet. Ne nyomjuk rá a ceruzát, nehogy megsérüljön az eredeti papír! Figyeljünk arra, hogy a vízjel állása nem mindig azonos a papíron látható írással.

3. Lépés. Az adatlaphoz szükséges adatok felvétele, az adatlap kitöltése. Az adatok kitöltése értelemszerűen történik, az sem baj, ha valamelyik adat hiányzik vagy nem olvasható.

4. Lépés. A kész pályázat elküldése e-mailben (rajz vagy fotó és adatlap) a papirmuzeum@gmail.com címre.

PAPÍRBA ZÁRT REJTÉLYEK

Adatlap 2017.

Vízjelgyűjtő neve, kora, elérhetősége:

A vízjeles papír jellege (oklevél, irat, levél, könyv, egyéb):

A vízjeles papír keltezése:

Papírlap mérete (mm):

Vízjel mérete (mm):

Papír színe (fehér, szalmasárga, világosbarna, kékes, zöldes, szürkés, egyéb):

Vízjelábra megnevezése (emberalak, növény, állat, címer, tárgy, felirat, monogram, egyéb):

Egyéb, fontosnak tartott adatok vagy rövid történet arról, hogyan leltél rá a vízjelre: